Lasertherapie bij honden

Hoe ga ik te werk?

Voorafgaand aan de eerste lasersessie adviseer ik in de meeste gevallen om ook een osteopathische behandeling te doen. Ongeacht de indicatie voor lasertherapie is het goed om het lichaam van uw dier zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dit zal altijd voordelig zijn voor het herstel van uw dier en scheelt, afhankelijk van de indicatie, veelal in het aantal benodigde lasersessies.
Een lasersessie duurt gemiddeld 15 min, afhankelijk van de indicatie en het te behandelen gebied. Het aantal sessies hangt af van de indicatie. Dit zal altijd na de intake worden gecommuniceerd. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat het in de meeste gevallen noodzakelijk is om minimaal 2 tot 3x per week te laseren gedurende 2 tot 3 weken om het gewenste resultaat te bereiken. 

Wat doet de PowerLaser?

De PowerLaser werkt door middel van laserlicht. Met het blote oog is dit "slechts" een rood lichtstraaltje. Echter zal de werking van laserlicht op de juiste golflengte het natuurlijk herstel een "boost" geven wat het herstel tot 3x sneller kan laten verlopen. De Power laser maakt gebruik van een golflengte maximaal 808 nanometer. Dit is wetenschappelijk gezien ‘de gouden standaard’ voor fotobiostimulatie. Het licht van de PowerLaser veroorzaakt fotochemische reacties in de cellen in plaats van thermische. 

Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation) waardoor de ATP productie van een cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen. De behandeling is pijnloos en het dier zal in veel gevallen slechts een lichte warmte ervaren.

De PowerLaser Pro

De PowerLasers zijn class 3B lasers, welke de World Association for photobiomoduLation Therapy (WALT) aanbeveelt voor therapeutisch gebruik.
De PowerLasers zijn HyperPulsed™. Dit betekent dat de energie wordt geleverd in impulsen met een hoger uitgangsvermogen. Dit garandeert een diepere penetratie en een effectievere therapie zonder risico op brandwonden, wat gunstig is voor de resultaten.

Klasse 4 versus 3B

Meer is altijd beter, toch? Niet altijd als het over lasertherapie gaat. Op verschillende plaatsen in wetenschappelijke kringen, in tijdschriften, op internet en onder degenen die laserapparatuur gebruiken voor therapeutische behandelingen, wordt besproken of met krachtigere lasers betere behandelresultaten kunnen worden bereikt.
Verkopers van klasse 4-lasers zullen beweren dat ze dat doen, terwijl degenen die 3B-lasers ontwikkelen het tegenovergestelde documenteren. Maar laten we eens kijken naar enkele feiten over de verschillen in behandeling met de twee soorten lasers.
Klasse 3B lasers (bio stimulatie) mogen tot een gemiddeld uitgangsvermogen 500 mW per cm² leveren , terwijl alles boven de 500 mW per definitie klasse 4 lasers zijn.
Klasse 4 Lasers zijn bedoeld om destructieve (chirurgie) en esthetische (couperose, pigmentstoornissen……) ingrepen uit te voeren.
Indien men een klasse 4 laser voor therapeutische doeleinden wil gebruiken is het wel nodig op de hoogte te zijn van mogelijke gevaren.
De hoge intensiteit van de klasse 4 laser kan resulteren in een snelle opwarming van het weefsel die het risico op verbranding en in andere gevallen een overdosis kan teweeg brengen.
Probeer tijdens de behandeling een klasse 4 laser eens even stil te houden boven een zwart blad papier en je zal merken dat dit snel begint te branden.


Indicaties

  • Acute verwondingen
  • Wonden/Littekens (ook post-operatief)
  • Oorproblemen 
  • Hernia 
  • Hypertone spieren
  • Spierblessures
  • Ligamentblessures 
  • Lymfatische aandoeningen 
  • Oedeem 
  • Artrose 
  • Peesblessures